Dirigent
Vanaf december 2017 is Kees van der Harst dirigent van Divertimento.
Kees van der Harst studeerde klarinet aan het ArtEZ conservatorium Arnhem (bachelor) en aan de Messiaen Academie (master). Daarnaast studeerde hij in het buitenland aan de Accademia Musicale Chigiana (Siena, Italie), Ticino Musica (Lugano, Zwitserland) en festival Konturen (Brühl, Duitsland). Zijn docenten waren Reinier Hogerheijde en André Kerver, aangevuld met masterclasses bij toonaangevende musici, waaronder Wenzel Fuchs, Anthony Pay, Sabine Meyer, Reiner Wehle, Walter Boeykens, Michel Marang, Tara Bouman, Ralph Manno en Michael Collins.
De opleiding tot dirigent is Kees in 2004 begonnen bij Harry Jansen (bijvak HAFA-directie). Door als klarinettist te spelen onder grote dirigenten heeft Kees veel vakmanschap kunnen afkijken en onder de hoede van maestro Robert Houlihan (Advanced Conducting Ireland) bouwt Kees zijn vaardigheden als dirigent weer verder uit. Nu de studieweekeinden in Ierland door de pandemie niet kunnen doorgaan is Kees over gegaan op coachings via Zoom, een effectieve manier om feedback te krijgen, zonder te hoeven vliegen.
Kees dirigeerde van september 2014 tot juni 2019 het Gronings kamerorkest Clemens Schröner, is sinds september 2017 dirigent van modern ensemble At Hok (Arnhem) en is sinds december 2017 aangesteld als dirigent bij Divertimento (Assen).
Naast het musiceren en dirigeren geeft hij als zelfstandige klarinetlessen. Zijn lessen geeft hij in Assen, in Arnhem is Kees aangesloten bij het docentencollectief ‘De Muziekmakerij’, in Beekbergen geeft hij les namens de muziekverenigingen PJB en OLTO.
Als uitvoerend musicus is Kees veelvuldig te beluisteren geweest in zeer uiteenlopende concerten, met muzikale hoogtepunten van formaat. Zo voerde hij tijdens zijn masterstudie met zijn ensemble Alondra een serie concerten uit met het monumentale ‘Quatuor pour la fin du temps’ van Oliver Messiaen, en speelde hij het beruchte solo-werk van Pierre Boulez ‘Dialogue de l’ombre double’ bij De Linkprijs. In het 7de lustrumjaar van het Valerius ensemble was Kees bassethoorn-speler bij de ‘Gran Partita’ van Wolfgand Amadeus Mozart en klarinettist bij o.a. ‘Carnaval des Animaux’ van Camille Saint-Saëns. Bij het Nederlands Symfonie Orkest (o.l.v. Jan Willem de Vriend) heeft Kees veelvuldig geremplaceerd, o.a. bij de Nederlandse première van de ‘Matthaus Passion’ van Johan Sebastian Bach in de orkestratie van Felix Mendelssohn, en ook speelde in de ‘Ring des Nibelungen’ van Richard Wagner (Reisopera, o.l.v. Ed Spanjaard). Bij de theatervoorstelling ‘Dissus’ (Theater Kwatta i.s.m. HGO, muziek van Rogier Bosman) was Kees concertmeester in het ensemble, en bij ‘Arnhem de Opera’ (Muziektheater de Plaats, muziek van Andries van Rossem) was hij ook dirigerend klarinettist. Met orkest De Ereprijs speelde Kees o.a. de opera ‘Ontheemd’ (muziek van Kaveh Vares), maar ook concerten met muziek van hedendaagse componisten zoals Michiel Braam, Jeanco Verduin, Mike Meurs en Dolf de Kinkelder. Vanuit de samenwerking van de culturele hoofdsteden Leeuwarden - Valetta speelde Kees in Friesland de opera ‘Aïda’ van Guiseppe Verdi (Opera Spanga) en op Malta, in het oudste nog werkende theater van Europa, de opera ‘Corto Maltese’ van Monique Krüs. Het ‘Requiem’ van Guiseppe Verdi speelde Kees met begeleidingsorkest Filharmonie Noord, het orkest waar hij van 2017 t/m 2019 ook bestuurslid was.
Sinds het concertleven stil ligt was Kees betrokken bij de opnames van ‘Reiger’ van Kate Moore met Orkest De Ereprijs, is de opera ‘Faster than Light’ van Dirk Dekker ingestudeerd (maar zijn de concerten uitgesteld) en is Kees gevraagd om twee solo-stukken op te nemen; ‘Workin’’ van Frans Vermeerssen en ‘Nota Bene!’ van Dolf de Kinkelder. Daarnaast heeft hij als speler in Het Linnaeus Trio een nieuw programma gemaakt, dat te beluisteren zal zijn zodra de C-19 lockdown wordt opgeheven. Met dit ensemble zal hij de voorstelling ‘Herbarium’ spelen, een voorstelling met de (inheemse) flora in de hoofdrol. Een programma vol muziek en verwondering over bloemen, op buitenlocaties tussen de bloemen.